dissabte, 13 d’octubre del 2007

La JNC de Sabadell rebutja la celebració del Dia de la Hispanitat

El passat dijous dia 11 d’octubre per el vespre, el nostre col.lectiu de Sabadell va dur a terme la campanya que la JNC ha dissenyat en forma de reivindicació enfront el Dia de la Hispanitat (12 d’octubre), anteriorment denominat com a Día de la Raza, fet que denota el transfons ideològic d’aquesta celebració.

Aquesta campanya reivindicativa ha consistit en unes pancartes de fons blau i lletres blanques, en les que s’hi podia visualitzar “11 de setembre Sí. 12 d’octubre No”.

La JNC de Sabadell s’ha mostrat molt receptiva per posar en pràctica aquesta iniciativa i, per això, ha estat de les poblacions que s’ha mogut més per tal d’adquirir les pancartes a temps.

Es va decidir col.locar les dues pancartes que se’ns ha otorgat a dos dels ponts que soterren la Gran Via de Sabadell. Una ha estat col.locada al pont localitzat a l’altura de la Rambla - Avinguda Barberà, i l’altra al pont radicat sota la Ctra. de Barcelona, cadascuna d’elles diferentment visualitzada des dels dos sentits.

Amb aquesta acció, la JNC de Sabadell vol mostrar la seva disconformitat envers la celebració d’aquesta “diada nacional”, ja que per a nosaltres la verdadera diada nacional és la que els catalans celebrem el dia 11 de setembre, la Diada Nacional de Catalunya.

Tanmateix, volem expressar el nostre rebuig en quan el significat derivat d’aquesta celebració, ja que aquesta diada comemora i honora el genocidi que els espanyols enviats a les terres llatinoamericanes van desenvolupar en relació a la conquesta de territoris llatins per tal d’imposar el seu domini i les seves normes, tot promovent la colonització d’aquests països.

Aquesta història que s’estipula a continuació és la que volen fer creure a la societat civil espanyola, no pas la real:

Después de 72 días de navegación, el 12 de octubre de 1492 el marinero Rodrigo de Triana divisó Tierra. Este acontecimiento cambió la concepción que se tenía del planeta y provocó algo que ni siquiera Colón había imaginado: la unión de dos mundos.

El encuentro permitió que América recibiera un gran legado cultural, de adelantos y de expresiones artísticas no sólo occidentales sino también orientales, y que Europa percibiera la riqueza cultural, los avances, el ingenio y el arte del Nuevo Mundo.

En el siglo XIX, al celebrarse el cuarto centenario del descubrimiento, un real decreto firmado en el monasterio de la Rábida el 12 de octubre de 1892 (bajo la regencia de doña María Cristina de Habsburgo) expresaba el claro propósito de instituir como fiesta nacional el aniversario del día en que las carabelas de Colón llegaron a las Indias. Pero el establecimiento definitivo se daría más tarde.

Bien entrado el siglo XX, el gobierno argentino promulgó (a cargo del presidente Hipólito Yrigoyen en su primera presidencia) el decreto del 4 de octubre de 1917. Este decreto instituyó el 12 de octubre como "Día de la Raza" y declaró ese día como "Fiesta Nacional". Logró además la adhesión de casi todas las naciones americanas, incluyendo Estados Unidos.

El Día de la Raza fue instituido para unir aquellos pueblos o países que tienen en común la lengua, el origen o la religión.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Que fatxendes, hipòcrites i falsos que sou! És que els catalans no es van "beneficiar" d'aquest genocidi? És que a casa nostra no hi han els coneguts com a "indianos" amb cases per tot el litoral de la província de Catalunya? No siguem sectaris, que després uns crien la fama i els altres hem de cardar la llana!

Anònim ha dit...

Sí, tens raó. Però aquest tampoc és l'objectiu final del NO al 12 d'octubre; el que és important és el fet que rebutgem aquesta celebració perquè no ens sentim espanyols, i sí catalans.

Segur que els membres de la JNC Sabadell saben que hi va haver "indianos" catalans, és més, a la meva família n'hi va haver. Però l'essència del text és una altra: el rebuig al "Día de la raza", a les colonitzacions i a tots els fets que impliquen imposar violentament una cultura en un país diferent.

Espero que ho hagis entès.
Membre de la JNC Barcelona (Eixample)

Què és la Joventut Nacionalista de Catalunya?

La JNC és una organització juvenil, nacionalista i catalana que treballa per assolir la llibertat i igualtat de Catalunya amb la resta de pobles sobirans del món, a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya.