dilluns, 8 de març del 2010

Manifest en motiu del Dia de la Dona


Avui és 8 de Març, dia Internacional de la dona treballadora. La celebració a nivell mundial d’aquesta data, rau en el fet que el 8 de Març de 1908, varen morir calcinades a la fàbrica Cotton de Nova York 146 dones treballadores en un incendi provocat per les bombes incendiàries que els van llançar davant la negativa d'abandonar la tancada en què protestaven pels baixos salaris i les infames condicions de treball que patien. A dia d’avui, en la segona dècada del Segle XXI i un cop transcorreguts més de 100 anys des de la fatídica efemèride, la Joventut Nacionalista de Catalunya i DONA-Joves Nacionalistes per a la Igualtat



M A N I F E S T E M


Que la dona segueix patint discriminacions en l’àmbit laboral. En el terreny salarial i si analitzem dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) es pot comprovar com encara, en els nostres temps, en el salari brut anual i guany per hora, per sexe i tipus d’ocupació, el salari de les dones és, per a la mateixa feina, un 5 inferior al de l’home, la qual cosa crea un greuge econòmic comparatiu.


Que la dona és el col·lectiu més vulnerable davant l’assetjament laboral (moobing) i en el terreny de l’assetjament sexual laboral.


Que la taxa d’ocupació femenina a Catalunya (59) és avui en dia inferior a la mitjana europea, per la qual cosa hi ha un elevat tant per cent de dones que depenen financerament de la seva parella o família. Cal esperonar a les empreses i als poder públics a que considerin aquesta dada i s’avanci en la plena inclusió de la dona en el mercat laboral.


Que en l’actual conjuntura de crisi, són les dones joves de 25 a 33 anys, conjuntament amb el col·lectiu nouvingut, les que, malgrat les seves capacitacions i el nivell d’estudis, es troben en el pitjor context social per tal de poder tenir una exitosa inserció en el mercat laboral. Tantmateix, dins de l’altíssim percentatge d’atur juvenil que registra el nostre país, les joves catalanes són les que més veuen acusat en elles la problemàtica laboral.


Que cal combatre la doble i triple jornada laboral que pateixen les dones, fent compatible el treball productiu i reproductiu, així com les tasques de cura i d’atenció a les persones, les quals no són considerades socialment


Que cal trencar amb la discriminació existent en el mercat laboral. Cal lluitar perquè les dones tinguin accés a una ocupació de qualitat i no basada en la temporalitat i en el treball a temps parcial, sens perjudici de la necessitat de superar, com a objectius prioritaris, la segregació laboral existent i la discriminació retributiva. Cal denunciar també les empreses que rebutgen contractar dones en edat fèrtil o les acomiaden per evitar el període de maternitat.


Que cal contribuir a que la igualtat paritària sigui una realitat en tots els processos de presa de decisions i que, per tant, es reconegui el paper fonamental que exerceixen les dones en tots els àmbits de la societat.


Que creiem en el sistema educatiu i en la educació, com a eines bàsiques per tal de conscienciar a la societat dels greuges exposats i com a mecanisme per treballar, de manera embrionària, contra tots els tòpics i les accions socialment acceptades que atempten i perjudiquen a les dones.


Que estem al costat de les dones d'arreu del món que s'oposen i resisteixen a les múltiples formes de la violència: la guerra, les migracions forçades, la depredació dels recursos naturals, la repressió social, política i religiosa, la familiar, les pràctiques d'exclusió econòmica, social i/o política per raons de sexe, ètnia, religió, orientació sexual, edat, etc.




Catalunya, 08 de març de 2010.


2 comentaris:

Miquel Quintana ha dit...

Em sembla molt interessant el vostre manifest però com tothom, heu oblidat a les dones que no treballen o no poden treballar per incapacitat. I les que han quedat desauciades pels informes negatius de la seva malaltia elaborats en gran part per metgesses de l'INSS i de l'ICAM. Dones que queden totalment marginades de la societat ja que han perdut la seva oportunitat de treballar, de ser una més dins el mercat laboral, que no reben cap pensió d'invalidessa i que no poden tornar a l'empresa o lloc on treballava perquè no poden fer-ho. Les seves malalties no les deixen ni permeten fer. Cal ser més rigurós amb aquestes celebracions i intentar saber i conèixer el que passa al nostre entorn.
A reveure.

JNC SABADELL ha dit...

Tens raó Miquel, totalment d'acord amb la reflexió que fas. Però va més enllà de la reivindicació d'aquest dia. El problema rau en, potser, la necessitat de reformular aquesta diada, ja que els temps evolucionen i com tu dius, hi ha, d'altres i/o noves situacions que afecten a la dona que requereixen l'atanció de tots plegats.

Què és la Joventut Nacionalista de Catalunya?

La JNC és una organització juvenil, nacionalista i catalana que treballa per assolir la llibertat i igualtat de Catalunya amb la resta de pobles sobirans del món, a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya.