diumenge, 28 d’abril del 2013

Mà estesa a l’energia nuclear


El passat dissabte 6 d’abril la JNC va visitar el Centre d’Informació de la Central Nuclear d’Ascó II amb l’objectiu de conèixer de primera mà què és una central nuclear, en què consisteix i quin és el seu funcionament, per tal de poder ampliar la visió davant les centrals nuclears i apropar-se més al món de les energies.


Actualment a Catalunya hi ha 2 centrals nuclears en funcionament, Vandellós situada al Baix camp, i Ascó situada a la Ribera d’Ebre, en aquesta darrera, les dos principals empreses que subministren l’energia produïda són Endesa i Iberdrola.

 
El funcionament d’una central nuclear es basa en un cicle tancat. Per tal de que una central nuclear generi energia es necessita principalment urani enriquit al 3% que mitjançant una reacció de fissió nuclear es produirà la ruptura del nucli del àtom generant a la vegada una gran quantitat d’energia calorífica. Aquesta calor produïda servirà per crear vapor d’aigua, el qual accionarà la turbina i a través del generador de corrent, anomenat alternador, es produirà electricitat. Per tal de que es pugui donar tot aquest procés fisicoquímic, és necessari que l’aigua estigui a una elevada temperatura, però un cop ja s’ha generat l’energia desitjada, aquesta aigua s’ha de retornar al seu medi, així doncs, l’aigua és conduïda a la torre de refrigeració que un cop allà, es produeix la condensació emeten vapor d’aigua i retornant al riu o mar l’aigua extreta amb un màxim d’increment de temperatura de 1.5 ºC.
 
Es pot afirmar que l’energia nuclear no genera CO2 , que és un dels gasos principals d’efecte hivernacle, com sí que ho fa la central termoelèctrica de carbó. El funcionament d’una central nuclear és continu i el seu rendiment no depèn de la situació climatològica. Des de la gestió de la central nuclear d’Ascó II s’intenta sempre de fer una estimació de la demanda prevista en tot moment, per tal de no generar més energia de la necessària, donat que l’energia elèctrica no es pot emmagatzemar, les centrals nuclears han d’estar contínuament en funcionament.
A nivell tecnològic s’està investigant per tal d’aprofitar part dels residus generats que només han perdut un 5% del seu ús.
 El control en una central nuclear és molt exhaustiu, qualsevol situació errònia és fortament investigada fins el final per tal de vetllar per la seguretat de les persones com de l’entorn.
El cost de producció d’energia nuclear és moderadament baix fet que permet que el seu preu final al consumidor sigui competitiu comparat amb altres energies.
 
El principal inconvenient de l’energia nuclear és la generació de residus radioactius fruit de la cadena desintegrativa del isòtop d’urani , amb un període de semidesintegració de 7x 108 anys, que es desintegra formant isòtops més estables com el Th-231 que aquest a la vegada s’anirà desintegrant fins arribar a un isòtop estable (Plom-210). Tots aquests residus radioactius són emmagatzemats temporalment en piscines amb el propòsit de ser transportats posteriorment en un magatzem de residus nuclears.
 
La central nuclear d’Ascó II disposa d’una xarxa oberta per compartir informació, experiències, coneixements i èxits amb altres centrals nuclears. Tanmateix inverteix un 10% del temps en formació especialitzada pel seus empleats, així com els hi proporciona actualització constant. Actualment Ascó II genera 1200 treballs directes i en períodes de recàrrega se n’incrementen entre 2000-2500 més.
 
Així doncs, la Central Nuclear d’Ascó II és una de les empreses que en els temps que corren està incrementant la seva plantilla, fet de que ajuda en la situació de crisi economia que vivim.


Cristina Marcobal
Militant JNC Sabadell

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ca fooort!

Li eu dunat suport als sociates al pressupooost!


Mo diuen fa un mes i no mu crec!!!!

Què és la Joventut Nacionalista de Catalunya?

La JNC és una organització juvenil, nacionalista i catalana que treballa per assolir la llibertat i igualtat de Catalunya amb la resta de pobles sobirans del món, a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya.