dimecres, 21 de novembre del 2012

CAP A L'ESTAT PROPI

El passat dijous 15 de novembre, Ramon Tremosa, eurodiputat al Parlament europeu, va visitar la Universitat Pompeu Fabra on dugué a terme un col.loqui sobre la situació actual del l'Estat espanyol i de Catalunya vista des d'una perspectiva Europea. La xerrada va girar al voltant de diversos aspectes de plena rellevància actual.


En primer lloc, començà fent una anàlisi dels greus problemes que arrossega l'Estat espanyol per poder sortir de la crisi.  Primerament, va fer esment a un alt grau de morositat i impagaments i un mercat laboral ineficient, passant per unes infraestructures deficitàries i un descrèdit del banc d'Espanya, fins arribar a un alt grau de fracàs escolar, una justícia molt lenta, un frau fiscal elevat, [...]entre altres.


Es va aturar per fer remarcar un dels problemes més greus: l'Estat centralitzat amb unes despeses descentralitzades. Tremosa va referir-s'hi així tot al.legant que: “si Catalunya s'independitza d'Espanya serà profitós per tothom, ja que el problema és l'Estat centralitzat.”

Tremosa  va augurar una situació encara més crítica que l'actual en els propers mesos, tot qüestionant-se si Espanya es dirigia cap a un rescat o una suspensió de pagaments.

És normal doncs, que després de tot, l'instint primer de qualsevol persona sigui“voler abandonar un vaixell que s'enfonsa.”

Al llarg de tota la xerrada es va transmetre un  missatge clar i concís:” Europa no ens creu.”  Fins ara la ineficàcia del govern espanyol, hagi estat del color que hagi estat, alhora de negar taxativament el fort impacte de la crisi al país i no saber-la gestionar, són ítems que no han passat desapercebuts per ningú. Ramon Tremosa ho exemplificava amb un:”no hi ha pitjor malalt que el que no es deixa curar,” fet ben cert. Tot això, sumat als factors esmentats amb anterioritat, provoca, que des d'Europa, Espanya sigui coneguda com a ''Toxic brand'', la marca tòxica.

Davant d'aquesta situació, la manca de confiança europea en Espanya sembla ser més que evident.

Ramon Tremosa també va referir-se a la Unió Europea com una organització supraestatal que ha de ser més ferma econòmicament però sobretot políticament, remarcant que ara tot just aquesta unió més forta està en procés de construcció.

Respecte a la relació entre UE i Catalunya hi havia una clara pregunta a realitzar: si es crea un Estat propi català, què passaria amb Catalunya i la UE?

L'eurodiputat, sense dubtar, va respondre de forma clara que, els catalans som ciutadans europeus i que “ En el cas que Catalunya tingués un Estat propi, la qüestió no és si l'Estat català passaria a estar a la cua dels països de la UE, sinó que el que hem de veure és que Espanya, ja, actualment, és un dels països més ineficient del món desenvolupat”.

Durant el desenvolupament de l'acte, una de les premisses més importants, potser la que més, que es van despendre del  seu discurs va ser que: “L'Estat català funcionarà si som capaços de fer-ho bé.” 

Catalunya ocupa un lloc preeminent al sud d'Europa i amb àmplies condicions favorables per tal de poder sortir de la crisi. Hem d'ésser conscients que el futur de Catalunya passa per estar ben connectats internacionalment. Per aquest motiu, cal defensar la gran importància de les infraestructures tant a nivell portuari i aeri com el corredor mediterrani, per afavorir-ne el desenvolupament. Actualment, la Catalunya autonòmica disposa d'unes infraestructures que tenen “una estructura soviètica.”

Aquest és un factor, entre molts d'altres, que fa palès la necessitat de canvi.

L'eurodiputat, va remarcat la legitimitat que té el poble català i la gran necessitat de poder decidir el seu propi destí lliurement. Això passa per ser conscients de saber què anem a votar aquest 25N. Aquest vot serà un vot històric i decisiu, un vot de canvi o de continuïtat amb un model, que per tot l'explicat sembla que no funcioni. Aquest diumenge hem de fer un vot a favor de la voluntat d'un poble. FEM-HO POSSIBLE.

Per més detalls sobre la seva conferència els podeu trobar a la seva web: http://www.ramontremosa.cat/ www.tremosa.cat

 
Militant JNC Sabadell
Ariadna Urroz Segura

Què és la Joventut Nacionalista de Catalunya?

La JNC és una organització juvenil, nacionalista i catalana que treballa per assolir la llibertat i igualtat de Catalunya amb la resta de pobles sobirans del món, a través de l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya.